dinsdag 20 november 2012


 
Dinsdag, tussen 17:00 en 18:00

De bloemen op de balustrade van de gaanderij van het centraal station

Rozen met loden rode tongen die brutaal de wind doen buigen

Auto’s schuiven licht aan licht naar hun garages toe

De urgentie in de zware voet

Om snel te willen rusten voor weer meer

Een smalle maan hoog in de mistige duisternis

Belooft prairies en landen vol sterren

Het blad heeft al haar bomen verloren

Ik merk het pas al op de grond

Maar de lach van dat joodse meisje

Dat eigenlijk niet naar je lachen mag

 

 

 

maandag 18 juni 2012

Avond


Op de avond gebeurt niet veel zaaks, vaak. De inspanningen van de dag komen samen in de sofa voor het voetbal, supporteren voor Spanje, uiteraard. De zon schijnt goudblond op dingen waar ze anders niet veel komt, blijft niet te lang hangen.
In het raam dat op mijn muur geprojecteerd wordt door die zon, zie ik de dag nog hangen, zwaaiend met haar handje. Daahaag.

dinsdag 8 mei 2012

Perfectionisme

Perfectionisme. It can kill the spirit. Het was onder andere dat wat me er de laatste weken van weerhield nog iets te schrijven hier. Op deze blog, waar ik stiekem toch wel trots op ben en waar ik soms heel erg van geniet. Van het schrijven en van het gelezen worden. Vanity is bliss! :-), zou Oscar Wilde zeggen.
Daarom vanaf nu, geen perfectionisme meer. Maar ook perfect geoorloofd gezever. Soms komt er uit chaos en afbraak iets prachtigs tevoorschijn. Dat zei Louis Paul Boon al, op de meest stinkende mesthoop groeien de mooiste bloemen. Dat denkt ook Keri Smith. In "Wreck this journal" geeft ze op elke ongeschonden bladzijde een stoute opdracht, om het dagboek kapot te neuken, om het protocol aan onze laars te lappen en ermee in bad te gaan, met het boek! Wie weet welke mooie figuren zeepsop+ zweet achterlaten op papier.
Heel cool wat uit dat geprul, geschraap en gepeuter aan moois soms te voorschijn komt.
Vanaf nu wreck ik mijn blog! Nè!

dinsdag 28 februari 2012

zomaar...

Weet je wat soms leuk is? Als je zowat vastloopt in je gedachtenstroom? Je tijdelijk alleen nog maar kan denken aan: bruin, deadlines, falende computer, autoleer, verschoning. Maw, als je creativiteit op -------------- staat?
Even datgene waarmee je worstelt googlen, op afbeeldingen. Dan krijg je weer een heleboel, andere perspectiefjes. Zomaar... een uiltje op een takje, bijvoorbeeld.

woensdag 22 februari 2012

Herkenning

Zondag Friedl op Radio 1. Interview met Kees van Kooten, een vrolijke! Hij zei veel fijne dingen.
Op de vraag wat het voordeel van ouder worden is, antwoordde hij: herkenning. Je ziet sneller of een filmscène geënt is op Truffaud dan wel Kaurismaki. Je leest meteen de archetypische mythe in het toneelstuk. Van de meeste boeken kan je na de eerste vijf bladzijden het einde voorspellen. 'Je hebt het allemaal al eens gezien.'
Een vreemd antwoord vond ik dat. Waarom is herkenning fijn? Is het omdat dingen doorzien genot verschaft? En hoe sneller het inzicht, hoe raker de kick? Zoiets? Ik dacht altijd dat het in zulke, intellectuele, zaken het dialectische proces van vraag en antwoord was, dat plezierig is, dat 'de weg is het doel'. Valt dat niet weg met al die rake inzichten?
Of misschien bedoelde Kees dat hij wijzer wordt, steeds wijzer. Dat dat hem plezier verschaft. Minder naïef zijn, minder snel beïndrukt.
Toch vond ik het ook een beetje triest, wat Kees zei over ouder worden. Alsof al die mooie plaatjes en namen, het verlies van een beetje kinderlijke verrassing overschilderen moesten.

donderdag 9 februari 2012

Mediteren

Zitten en weten dat je zit.
De meditatievorm aannemen met je vlees en beenderen.
Je bewust worden van je ware aard: je lege kern.

Het lijken wel toververzen, bezwerende spreuken. Bij een vleugje wierook, een theelichtje en een beeld van de glimlachende boeddha zelve, werken ze al helemaal bedwelmend.

Doen we het daarom? Om het ritueel? Het gevoel deel uit te maken van iets exclusiefs? Omdat de mysterieuze schijn ervan op ons zou afschijnen en wij aldus wat mysterieuzer, wat exlusiever worden? Misschien, ja. Een beetje.

Om andere redenen ook. Prozaïscher van aard: concentratievermogen vergroten, weerstand kweken. Zo wat de schouten vroeger deden, met op een rij te lopen en te scanderen. Maar dan anders.

Omdat het leuk is? Daarom? Is 10 km joggen leuk? Niet altijd. Nee.

De douche achteraf maakt dikwijls veel goed. Maar we zullen het om het zweten niet laten.

maandag 6 februari 2012

Lezen: Bezonken rood

Er zijn al betere dingen over gezegd en geschreven, over dit boek van Brouwers. Een bekentenis haast, van liefde voor zijn moeder. In zijn ontleding van de (on)schuld is hij haast methodisch meedogenloos, maar ook passioneel en innig. Het is een intens droef boek.
Over sommige boeken kan je niet schrijven. Wanneer de auteur zelf de woorden als bloed uit zijn vingers heeft moeten persen. En walgt van zijn creatie. Het is een boek als een uitzuiveren. Daarvan kan je als lezer enkel getuige zijn. Daarom ook.
Sommigen zeiden dat het niet helemaal waar is, wat Brouwers hier schreef, over de jappen enzo. Maakt dat uit? (Voor deze bespreking alvast niet.) Wat denkt u, lieve lezer?

vrijdag 3 februari 2012

Eerste sneeuw in de trein


Het werd heel stil, op de trein vanmiddag. Plots was alles bedekt met een deklaag sneeuw. In Weelde was een trein stilgevallen. Wij reizigers moesten overstappen. In collone stapten we naar spoor 3, ingepakt als eskimo's. Met vlokken in het haar.
Voorbij een kerkhof verder op weg, waren alle graven gespreid als verse donsbedden.
Heel stil was het geworden in de trein. Iedereen komt vanavond te laat thuis. De doden lachen in hun knokige vuistjes.